Over mij

Leer mij beter kennen

Mijn naam is Ineke Hopman, 49 jaar.

Ik ben getrouwd en wij hebben drie kinderen van 13, 17 en 20 jaar. 

Ik houd van lezen en tekenen. Ontspannen doe ik graag door te wandelen en door Yoga te beoefenen.  Ook gaan wij als gezin graag op vakantie naar zee en houden wij van de wintersport. 

Wat neem ik mee de praktijk in?

Allereerst mezelf!

Waar mijn hart een sprong maakt, is het moment waarop iemand compleet zichzelf is en kan zijn. Dan zal het unieke van deze persoon zich  laten zien. Dan kan zijn kwaliteit of talent, hoe groot of klein ook, zich manifesteren in hemzelf en voor de wereld. Dat maakt ook dat verbinding met hemzelf en zijn omgeving op een natuurlijke manier tot stand komt. Zo ontstaat zingeving en het gevoel er helemaal te mogen zijn. 

In de praktijk werken we aan dat stuk eigenheid van het kind.

Vervolgens mijn liefde voor kinderen. 

Ruim 28 jaar mag ik werken met kinderen in het basisonderwijs. Met liefde en passie heb ik mijn werk al die jaren mogen doen. Veel heb ik gezien en geleerd op deze werkvloer. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. 

 

Het samen met het kind en ouders ontdekken wat nodig is voor het kind om zich voluit te ontwikkelen heeft me altijd het meest aangesproken. Van daaruit is deze coaching praktijk ontstaan en daardoor kan hij ook bestaan. Zonder al deze kinderen en hun ouders zou ik dit niet ontdekt hebben.

Naast mijzelf en mijn liefde voor kinderen neem ik natuurlijk mijn professionaliteit mee de praktijk in.

In het onderwijs heb ik verschillende opleidingen gevolgd die ik kan gebruiken, zoals de opleiding voor kanjertrainer en de opleiding tot hoogbegaafdheidscoördinator. Het hoogbegaafde kind kent zo zijn eigen problemen.

 

Ik heb de opleiding tot kinder- en jongerencoach gevolgd op de academie voor Psychodynamica in Scherpenzeel. 

Een beroepsopleiding waar ik heb geleerd kinderen en jongeren te coachen op het gebied van sociale-, emotionele- en gedragsproblemen.

Dit heeft mij nog meer kennis en handvatten gegeven voor het werken met kinderen en jongeren die uit balans zijn of iets te verwerken hebben.

In het jaar 2020 heb ik een aantal opleidingen mogen doen.

In januari 2020 ben ik gestart met de opleiding Rouw en Verlies bij Sterre-Vianen. Met deze opleiding kan ik de kinderen en jongeren nog beter begeleiden bij hun verlies. Dat kan een overlijden zijn, waarmee het kind veel moeite heeft, of de scheiding van ouders. Erg belangrijk dat het kind zich kan uitspreken bij een onafhankelijk persoon en zicht krijgt op wat nodig is om te leven met dit verlies.

In september 2020 heb ik een tweedaagse gevolgd rond opvoedopstellingen. Het blijkt dat datgene wat ouders nog niet verwerkt hebben uit hun eigen verleden, doorgaat in de levens van hun kinderen. Belangrijk dus om als ouder ook aan je eigen proces te werken.

In september en oktober heb ik bij Esther Bergsma, van 

www.hoogsensitief.nl, de opleiding tot specialist in het begeleiden van het HSK, Hoog Sensitieve Kind, mogen volgen. Esther is een expert op het gebied van hoog sensitiviteit en heeft contacten met mensen als Elaine Aron, ontdekker van de aangeboren eigenschap hoog sensitiviteit.

Ik heb van haar mogen leren wat hoog sensitiviteit precies inhoudt en dat is veel meer dan prikkelgevoeligheid.

Ook in combinatie met bepaalde karaktereigenschappen kan het erg ingewikkeld worden een hoog sensitief kind op te voeden.

Via de BABA-methode, Begrijpen, Accepteren, Begrenzen en Alternatief begeleid ik nu hoog sensitieve kinderen en hun ouders. We starten met het invullen van een lijst met eigenschappen en ik spreek deze met de ouders door. Hierdoor leer je je kind al zoveel beter kennen. Een aanrader, wanneer je vermoedt dat je kind hoog sensitief is of wanneer het kind hoogbegaafd is.

Je mag me altijd bellen om je vragen te stellen.

Tenslotte heb ik in december 2020 de opleiding: Werken met de Kaart, bij Janet Schmidt gevolgd. Deze Kaart, een soort landkaart van emoties en gevoelens, zet ik in om te praten over gevoelens, maar ook over te nemen stappen en waar je naar toe wilt werken rond je hulpvraag. We werken met kleine houten poppetjes en allerlei andere tastbare spullen op de Kaart. Dit spreekt kinderen erg aan en houdt ze ook scherp heb ik gemerkt. Een prachtige extra tool die altijd in te zetten is.